Forrige recordNæste record  1855 Jørgen Christian Hansen


13. juli • Skydningen blev afsluttet den 16. juli

Født: 24. maj 1812 i København • Død: 24. februar 1880

Levnedsbeskrivelse:

I årene omkring midten af 1800-tallet var Selskabet i krise, hvilket blandt andet skyldes, at medlemmer af Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskab fra 1854 kunne optages i Selskabet. Københavnerne vandt en del gevinster, hvilket ikke var populært. Flere år blev der ikke afholdt fugleskydning. I mange år blev 1855 betragtet som et af disse år. Af Selskabets 150-års og 200-års jubilæumsbøger, af diverse publikationer og af Selskabets hjemmeside fremgik, at der ikke var afholdt fugleskydning i 1855. I november 2024 måtte den del af Selskabets historie skrives om. En avisomtale og protokollen fra det pågældende år, dokumenterede, at der fredag den 13. juli var indledt fugleskydning. Da skydningen ikke kunne afsluttes inden mørket brød frem, udsatte man den sidste del til den efterfølgende mandag (den 16. juli). Årets fuglekonge blev kammersanger og skuespiller C. Hansen.

Fuglekongens identitet kan ikke med sikkerhed dokumenteres. Det anvendes for overvejende sandsynligt, at det var Jørgen Christian Hansen. Han blev omtalt som Christian Hansen eller C. Hansen. Han var medlem af "Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskab" og han havde gode forbindelser til Roskilde, hvor han blandt andet optrådte i Domkirken og på "Hotel Prindsen". Han er nu registreret som årets fuglekonge.

Jørgen Christian blev udnævnt til kongelig kammersanger af Kong Frederik 7 i 1854. Han var tillige operasanger og skuespiller. Af folketællinger fremgår at han var gift med den tre år yngre kongelige skuespillerinde, Adolphine Erhardine Hansen, født Rantzau. Ægteparret fik fire børn:

  • Carl Christian Hansen, født 1839
  • Jørgen Ludvig Erhardt Hansen, født 1839
  • Augusta Magdalene Hansen, født 1841
  • Siegfrieda Bernuta Mathilde Hansen, født 1845.

Fuglekongen er beskrevet således:

Jørgen Christian Hansen kom fra tarvelige kår. Hans forældre drev et lille frugtbart jordstykke med keglebane og beværtning på Toldbodvejen.

Jørgen Christian Hansen svang sig op til at blive en af de folkekæreste, de mest yndede sangere, som den danske opera og romance har ejet. Som barn lagde han allerede sine afgjorte musikalske evner for dagen. Faderen lod ham uddanne i violinspil hos koncertmester Wexchall. Da det imidlertid kom til et brud mellem de to, besluttede faderen at sætte ham i håndværkerlære, men lysten til musikken tog overhånd, så han meldte sig til optagelse ved Det Kgl. Teater hos syngemester Siboni, der straks så hans evner, og derfor sørgede for, at han blev optaget på det af ham stiftede konservatorium, hvor han undervistes af Siboni i sang og af J.P. E. Hartmann i musik.
Den 8. april 1832 debuterede han i en forestilling for konservatoriets elever og gjorde stor lykke. I hans første store rolle i operaen Hans Heiling, fik han tordende klapsalver fra publikum. Han blev kongelig skuespiller i 1839 og var publikums favorit til han stoppede i 1870. Hans bløde og klangfulde baryton havde en usædvanlig hjertevindende klang.

Barytonen, kammersanger Christian Hansen førsteopførte i april 1842, en af H.C. Andersen og Henrik Rungs kendteste samarbejder, sangen ”Hvor Nilen vander” med omkvædet ”Jeg tror, der er skønnest i Danmark”.

Jørgen Christian Hansen optrådte i omkring 150 roller, blandt andet i Don Juan, Vilhelm Tell, Figaro, Simeon i "Joseph in Egypt" og Agamemnon i "Iphigenia in Aulis". Han fik et stort navn som romansanger. Han blev kongelig kammersanger i 1852.


I "Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskab" er Jørgen Christian Hansen liv beskrevet således:

Kongelig skuespiller Jørgen Christian Hansen fik en fornem karriere på Det Kongelige Teater, men begyndelsen var i høj grad præget af tilfældigheder. Allerede som dreng var han meget musikalsk, hvorfor hans far lod ham undervise i violinspil, men efter en uoverensstemmelse med læreren afbrød den unge mand undervisningen. Han blev derefter sat i lære som skomager. Efter en musikoplevelse i Trinitatis kirke så han tilfældigvis en notits, hvor der stod, at den dansk-italiensk syngemester Giuseppe Siboni holdt optagelse. Jørgen Christian Hansen søgte optagelse og han blev efter nogen palaver mellem Siboni og forældrene optaget på konservatoriet. I 1832 ville konservatoriet arrangere en aftenunderholdning på Det Kongelige Teater; men da man manglede en elev til hovedrollen faldt loddet på den unge Hansen, som derefter spillede rollen så godt, at han blev optaget som elev på Det Kongelige Teater. Her kom han kom dog til at føre en tilbagetrukket tilværelse indtil Teatret i 1836 manglede en sanger til titelrollen i operaen Hans Heiling, og derfor måtte vælge Hansen af nød. Instruktøren var begejstret, publikum var begejstret, Jørgen Christian Hansen blev på én aften en kunstnerisk notabilitet. Dermed måtte direktionen acceptere ham som første baryton og han blev efterfølgende tildelt de største barytonpartier i både opera og syngespil. Jørgen Christian Hansen optrådte sidste gang i 1873 og blev afskediget efter sæsonen 1874-75 med titlen kongelig kammersanger.
Proponeret af: Ukendt, optaget i Selskabet 1841.
Titler: Formand for Skydeselskabet 1852-1853. Kongelig kammersanger.

Se en note om Jørgen Christian Hansen her.

Skiven:

Der findes ingen kendt skive.

Skivens placering:

Det formodes der er givet et fotografi, som er gået til.

Kongeskytte:

C. Tegner

Årets vindere:

Ringen   Skomagermester Pætges ved skud af muurmester Breck
Halsen   Capitain V. Schmidt ved skud af agent A. Borch
Halen   Farver Hammer ved skud af fuldmægtig Breum
Venstre vinge   Urtekræmmer Buch ved skud af tobaksfabriqueur Augustinus
Højre vinge   Stiftamtmanden ved skud af forpagter O. Brønniche
Brystpladen   Kammersanger og skuespiller C. Hansen ved skud af C. Tegners


Fuglekongens historie og anekdoter:

Jørgen Christian Hansen var fra København, hvilket ikke var en hindring for at være skydebror i Roskilde. Fra 1854 kunne medlemmer af "Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskab" optages i "Roskilde og Omegns Fugleskydningsselskab.
Mange københavnske medlemmer var en af årsagerne til Selskabets krise på det tidspunkt. Roskildes skytter var ikke begejstret for det meget sølvtøj, der blev vundet af ”fremmede” og efterfølgende tog turen til hovedstaden med den helt nye jernbane.

Af en fortegnelse fra "Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskab" fremgår, at Jørgen Christian Hansen blev optaget i Selskabet den 21. august 1839. Hans skive til det gamle Selskab er dateret 26. maj 1841. Han blev fuglekonge i København i 1852.

Jørgen Christian Hansens skive og tekst til denne fra København kan ses under billeder eller ved at klikke her

Tilbage til listen