Forrige recordNæste record   Mindeord for Jonna Christensen

12. juli 2024

Hjemmesidens korrekturlæser fra starten i 2008 og frem til begyndelsen af 2023, samt medlem af selskabets VIP-arkiv, Jonna Christensen, er død den 12. juli 2024, 86 år gammel.

Jonna Christensen er født og opvokset i Hedehusene, som tredje ud af fire børn. Moderen, Hansine Vilhelmine Hansen, var rullekone, mens faderen, Emil Hansen, var fagforeningsmand. Skolegangen foregik først i folkeskolen på Hedehusene Skole og siden på realskole i Tåstrup. Det var i skoletiden den danske grammatik blev tilegnet, og siden forblev Jonna Christensens kæphest.
Den tidlige arbejdskarriere var udbringer af rulletøj og siden som bagerjomfru. Som ung blev Jonna Christensen udlært kontorassistent på Hedehusene Teglværk. Herefter fulgte et helt arbejdsliv på kontor. Langt de fleste år var i kommunal tjeneste, startende i Glostrup Kommune og siden Ishøj Kommune. Den største del af arbejdslivet var ansættelsen på Roskilde Kommune i Skoleforvaltningen, der senere kom til at hedde Børne- og Kulturforvaltningen.

I 1960 blev ægteskab indgået med revisor Poul Christensen. Samme år blev datteren Hanne født. I fire år boede familien i lejlighed i Glostrup, inden eget hus blev opført på Valnødvej i Roskilde. I 1968 kom endnu en datter, Jette, til verden.
Efter en skilsmisse i 1979 flyttede Jonna Christensen til Odd Fellow Logens ejendom i Jernbanegade 68. Ejendommen blev efterfølgende overtaget af Borgerstiftelsen.

I sine yngre år var broderi en af Jonna Christensen store interesser. I den tid var hun også en eminent festsangskriver, når der blev inviteret til store familiære begivenheder. Ellers kan af interesser nævnes rejser, biograf, teater, kulturelle arrangementer, vinsmagning, bøger, kryds og tværs, stavgang, petanque, bowling og keglespil. Familien har livet igennem stået Jonna Christensen meget nær.

Det er anden gang på ganske kort tid jeg må udsende mindeord om en afdød korrekturlæser. Også denne gang er det en personlig sorg for mig.
Jonna var mine børns mormor og i en årrække min svigermor. Selv om sidstnævnte ikke har været tilfældet i en menneskealder, blev intet de facto ændret os imellem. Jonna kom ind i mit liv, da jeg var 16 år. Jeg var moderløs og havde udfordringer i livet. Hos Jonna fandt jeg en moderrolle, som gav mig tryghed og gode livsværdier. Jeg er sikker på, at Jonna har gjort en stor forskel i mit liv. 

Jonna led i de senere år af demens. I starten af 2023 kom hun på plejehjem og stoppede på det tidspunkt som selskabets korrekturlæser.
Sidst jeg så Jonna var fredag den 23. maj, hvor jeg besøgte hende på plejehjemmet. I dag er dette besøg mig en stor glæde. Jeg medbragte min fra kunstmaleren netop afhentede fuglekongeskive. Udover min kone, var Jonna den første jeg præsenterede skiven for. Min interesse for fugleskydning og maratonløb var på det tidspunkt ny for hende, men hun var imponeret over maleriet og glad for at se det. Da jeg forlod stuen, var mit besøg og skiven ude af hendes erindring. Det ændrer ikke ved min glæde over, at have vist den til hende.
Var nutiden svær for Jonna, var hendes evner i dansk grammatik usvækkede under mit sidste besøg. Jeg medbragte nogle udskrifter, som jeg bad hende læse korrektur på. Sikker på hånden og rutineret flyttede hun rundt på kommaer og korrigerede tekster, som hun havde gjort utallige gange før.

Jonna er ikke mere, men mindet om hende, og den kærlighed hun har givet for dem der stod hende nær, vil forblive i vores hjerter.

Jonna efterlader to døtre, fire børnebørn og to oldebørn. Dertil kommer to svigersønner og os andre der stod hende nær.

Jonna bisættes fra Gl. Vor Frue Kirke onsdag den 17. juli klokken 14:00.

Æret være Jonna Christensens minde.

   

Tilbage til listen