Sponsor for 1833 er Dom Apoteket |
Den ældste butik i den gamle bispestad
Det første apotek i verden blev grundlagt i Bagdad 700 år før vor tidsregning. Set i det perspektiv er Dom Apoteket en vårhare fra 1650.
At være mere end 360 år er måske ingen alder i en by som Roskilde, hvis navn kan føres tilbage til sagnkongen Roar. Men sammenlignet med dansk erhvervslivs øvrige historie og med farmakologiens historie i Danmark er det ikke så lidt. Dom Apoteket, der indtil 1898 blot hed Roskilde Apotek, er da også et af landets ældste endnu eksisterende apoteker.
Men Dom Apoteket er også ungt. Ungt i de indbydende lokaler i Algade, der har været apotekets hjemgade i gennem alle årene. Og ung som dén, der forstår at følge med tiden. Ja, som endda formår at være forud for sin tid, og som formår at omstille sig til de nye tider, der er gældende for et moderne apotek i dag.
Det første apotek lå i 345 år på den samme adresse, Algade nr. 8. Apoteket ligger stadig på Algade, men nu i nr. 51, efter at have ligget i nr. 52 i et godt 20 år. Det er en central beliggenhed på byens ældste gade, der mere end nogen anden fortæller Roskildes historie. Som institution er Dom Apoteket Roskildes ældste butik.
Apotekernes rolle er under stadig forandring. Helt i tråd med den nye rolle, som apotekerne spiller, blev de nye lokaler indrettet. Det var ikke manglende kærlighed til den gamle adresse, men derimod de gamle bygningers manglende muligheder for indretning af den moderne forretning samt ønsket om at tilpasse de ydre rammer til apotekets nye, mangesidede funktion, der lå bag ønsket om at flytte domicil i 1995. I det moderne apoteks fremtidsvisioner indgår elementer som ”værested” med spændende publikumsrum, med stole, borde, planter, indbydende farver og behagelig belysning, og hvor kunderne samtidig kan bevæge sig, studere varerne og føle på dem. Kunderne kan selv vælge fra selvbetjeningshylderne, hente bøger, pjecer, brochurer og anden oplysning osv. Samtidig har det moderne apotek ikke længere lokal produktion som i ældre tider, hvor alle apoteker både fremstillede hovedpinetabletter, infusionsvæsker, sennep og meget, meget mere.
Den nye bygning er tegnet af arkitekt Karsten Nagel fra arkitektfirmaet Mangor og Nagel. De dækker et bredt spektrum af fortid og nutid, og dens grågule farve er bevidst tilpasset farven på Stationsbygningen. Bygningen vakte en del debat, da den blev anlagt, da mange mente, at den var både for høj og forkert placeret. I dag har Roskilde-borgerne taget den stilrene og moderne bygning til sig. I 2017 flyttede apoteket lige over gaden til nr. 51.
Besøg sponsorens hjemmeside ved at klikke på logoet: |