Forrige recordNæste record  2022 Mikkel Holmstrup


5. juli • Restaurant Håndværkerens have

Født: 19. december 1988

Levnedsbeskrivelse:

Aut. el-installatør

 
I 2023 gav fuglekongen sin levnedsbeskrivelse til Selskabet. Den lyder således:

”Jeg er født på Roskilde Sygehus den 19. december 1988. Jeg kom til verden 12 dage efter min mors terminsdato, de ekstra 12 dage havde jeg tilsyneladende brugt på at suge næring til mig. Jeg vejede lige over 4500 gram, da jeg endelig så dagens lys. Til mine forældres ærgrelse var det ikke sidste gang, jeg skulle vise mig besværlig og på tværs.

Et par år efter blev mine forældre skilt. Min far, der blev fuglekonge i 2018, flyttede til Jyllinge og min mor og papfar flyttede til Gundsølille, hvor vi boede indtil jeg var 8 år. Derefter flyttede vi til Gundsømagle, hvor jeg startede på Margretheskolen - til visse læreres ærgrelse.

Jeg var en nysgerrig dreng og svært ved at acceptere, at tingene var som de var - bare fordi det stod i lærerens materiale. Det medførte en del diskussioner og til tider skænderier med min klasselærer. Det resulterede i en del møder mellem skolen og min mor, men da jeg fagligt var med - og ellers ikke udgjorde nogen fare - fortsatte diskussionerne op igennem årerne.

Min lærer var Karsten Munkvad, som var meget engageret i Fjordcenter Jyllinge.

Uden for skolen gik tiden med alskens sportsgrene. Jeg prøvede mange ting, dog ikke så længe af gangen. Badminton og riffelskydning holdt jeg dog fast i. Riffelskydning blev især noget særligt i flere år. Det matchede godt til min interesse for jagt, som jeg dog på det tidspunkt var for ung til selv at udøve. Det var en sportsgren, som passede mig godt. Det blev i hvert fald til en del 1. pladser i klubturneringer. Jeg deltog også i DM et par gange, dog uden nogen nævneværdige placeringer.

Min interesse for jagt - og de fantastiske oplevelser der følger med - kan jeg især takke min far og papfar for. De er begge jægere og har på forskellige tidspunkter af mit liv taget mig med ud for at opleve naturen, dyrene og selskabet. Det er oplevelser, som jeg stadig i dag, deler med de mennesker, der betyder noget for mig. Jeg håber. mine børn vil finde jagten og naturen lige så interessant, som jeg gør det. Jeg forsøger i hvert fald at skubbe dem ud i det.

Da folkeskolen nærmede sig sin afslutning, kom beslutningen om uddannelse tættere på. Igennem folkeskolen var fagene journalist og arkitekt, hvor jeg kunne se mig selv være. Men da begge uddannelser krævede at man gik den gymnasiale vej, og jeg var så træt af skole og lektier, var det ikke den rette vej.

En bekendt mente, at da jeg var lidt nørdet og godt kunne lide elektronik og computer, så skulle jeg blive elektriker. Det havde jeg ikke den store holdning til, men i mit hoved lød det som ingen skole, ingen lektier og så kunne man tjene penge under uddannelsen. Sandheden skulle vise sig at være en anden, men da matematik blev skiftet ud med elektromagnetisme og ohms lov, gav det hele pludselig mening og interessen steg voldsomt.

Den første dag på skolen i august 2005, mødte jeg Benjamin Mortensen. I løbet af et par uger blev vi enige om, at vi skulle være selvstændige og have et firma sammen. Vi var ikke godt til at holde kontakten mellem skoleforløbene, men det lykkedes os alligevel at starte installatøruddannelsen sammen i januar 2010 ved KEA på Nordre Fasanvej, Frederiksberg. Januar 2012 var det overstået og med en bestået autorisationsprøve og et job på hånden, var jeg i gang.

Livet som ansat nåede sin ende i sensommeren 2015 og livet som selvstændig begyndte. At starte en el-installationsforretning er den bedste beslutning, jeg har truffet. Da min kompagnon og jeg i november 2017 opkøbte en anden el-forretning, gik det for alvor stærkt. Vi er siden 2015 gået fra to mand til at beskæftige omkring 30 mand. Det er også blevet til modtagelse af Børsens Gazellepris to gange.

Min kone og jeg har været gift i snart ni år, vi har sammen fået to børn, en dreng og en pige. Vi bor i Sæby i Hornsherred i et dejligt hus med udsigt til marker og skov."

Skiven:

På skiven ses en flot ung muflonvædder, som er nedlagt på en jagttur til Slovakiet. Jagt har så længe fuglekongen kan huske været en del af livet, derfor er det også et bærende tema for skivens tilblivelse.

På skiven ses også en fasankok i opfløj, hvor udsigten og naturen er et kig mod Roskilde og Domkirken fra Bognæs. Netop Bognæs er et af de steder, hvor fuglekongen har haft en af sine største oplevelser med fasanjagt.

På skiven ses også fuglekongens firmalogo, et firma som fuglekongen sammen med en kompagnon startede i 2015. Firmaet har i dag til huse på Ledreborg Allé i de gamle staldbygninger, hvor der tidligere blev forsket i landbruget.


Se fuglekongens data til Roskilde Museum her. Der kan tillige ses processen med skivens tilblivelse.
 

Skiven måler 49 cm i diameter.

Skivens placering:

Skiven er ophængt i Restaurant Håndværkerens sal

Skiven malet af:

Jeppe Emil Drews

Kongeskytte:

Daniel Kresten Lind Donstrup

Årets vindere:

Ringen   Henrik Dyrvig ved skud af Lenart Marcus Loke Jørgensen
Kronen   Leif Nielsen ved skud af Martin Sattrup Christensen
Højre klo   Erik Rasmussen ved skud af Steen Kofod Bager
Venstre klo   Poul Erik Mikkelsen ved skud af Klaus Aare Bang
Halsen   John Henry Larsen ved skud af Preben Kofoed Nielsen
Halen   Preben Kofoed Nielsen ved skud af Michael Kresten Lind Donstrup
Venstre vinge   Knud Jørgen Vest ved skud af Erik Tronborg Andersen
Højre vinge   Blev sprunget over grundet tidsmangel ved skud af ingen skytte
Brystpladen   Mikkel Holmstrup ved skud af Daniel Kresten Lind Donstrup

Farven på skydenummeret ved årets fugleskydning var nikkel.

   

Som året før blev det Kim Juel Gregersen, der var den skarpeste skytte ved de mørke afteners skiveskydninger. Da reglerne siger, at vandrepokalen skal skifte ejer fra år til år, blev det Erik Knudsen, som årets næstbedste skytte, der igen fik sit navnetræk i sølvtøjet. Se det samlede resultat af årets skiveskydninger her.


Fuglekongens historie og anekdoter:

Fuglekongen gik i sin fars fodspor. Frank Holmstrup blev fuglekonge i 2018.

* * * * * * * * *

Årets fuglekonge blev den yngste i 97 år.

* * * * * * * * *

Henrik Birch og Henrik Brandt repræsenterer Selskabet ved årets "Frivillig Fredag" i Roskilde Kongrescenter.

Årets historie og anekdoter:

Grundet Coronapandemien blev den traditionelle skiveskydning i januar flyttet til den tredje torsdag i marts.

* * * * * * * * *

Roskilde og Omegns Fugleskydningsselskab deltog ved årets arrangement på Valdemarsdag i Domkirken. Selskabets fanebærere var Kim Juel Gregersen og Jesper Carlsson. Selskabets formand, Carsten Helge Nielsen, var på dagen fanebærer for Roskilde Borger-, Håndværker- og Industriforening, hvor han også var formand.

* * * * * * * * *

Årets fugleskydning blev afviklet i et behageligt vejr. Ved afmarchen og op af formiddagen kom enkelte regnbyger, mens resten af dagen holdt tør.

Efter velkomsten i Museets gård, hvor fuglekongen bød på en morgenbitter, ledte marchleder Kevin Hjorth Andersen assistereret af Henrik Dyrvig kompetent skydebrødrene gennem byens gader til Stændertorvet. I borgmesterens fravær ønskede byrådsmedlem Bent Jørgensen Selskabet en god dag.

Inden fugleskydningen modtog Jørgen Herholdt, Nils Carl Vilhelm Wienmann Christensen og Erik Tronborg Andersen 40-års erindringsemblemet. Samme fortjeneste gik til Jens Murillo, der dog ikke deltog på dagen. Derefter blev årets 12 nye skydebrødre nævnt, og de tilstedeværende blev præsenteret for Selskabet.

Efterfølgende blev Jørgen Herholdt udnævnt til æresmedlem, efter at han ved generalforsamlingen var udtrådt af bestyrelsen efter 24 år som kasserer. 

Coronatidens restriktioner var ovre, men havde tilsyneladende stadig sin indvirkning på modet og lysten til at mødes i større forsamlinger. Blot 80 skydebrødre deltog ved årets arrangement. Hele 753 skud skulle afgives før fuglen faldt til jorden. Da havde uret lige rundet klokken 15. Af tidsmæssige årsager blev højre vinge sprunget over. Tiden skred dog alligevel, da der skulle flere hundrede skud til at få brystpladen nedlagt.

Ved afslutningen af skydningen donerede Mikkel Holmstup og Benjamin Mortensen med deres virksomhed, Holmstrup & Mortensen A/S, 25.000 kr. til Museumskontoen og dermed til fremtidige konserveringer af Selskabets fuglekongeskiver.

Under frokosten talte fuglekongen Dan Rasmus Petersen for Hendes Majestæt Dronningen, formand Carsten Helge Nielsen for fuglekongen, Jesper Amsinck for Danmark, Johnny Madsen for skytterne, og Jakob Mikael Nørager for Selskabet på vegne af de nye skytter.

* * * * * * * * *

Da kongeskytten havde gjort sit arbejde ved årets fugleskydning, blev salutkanonen affyret, som traditionen byder. Første skud blev afgivet af marchleder Kevin Hjorth Andersen, andet skud af afgående fuglekonge, Dan Rasmus Petersen, mens tredje skud blev afgivet af kongeskytte Daniel Kresten Lind Donstrup.

* * * * * * * * *

Årets kongeskytte Daniel Kresten Lind Donstrup gik i sin fars fodspor. Michael Kresten Lind Donstrup blev kongeskytte i 2016.

* * * * * * * * *

Skydebrødrene fik endnu en mulighed for betaling ved Selskabets arrangementer. Kassereren oprettede en MobilePay aftale.

* * * * * * * * *

Efter flere år med ikke særlig delikat, men til gengæld dyr torsk blev der ved årets sidste arrangement serveret stegt flæsk og persillesovs. Samtidig skiftede arrangementet navn fra torskegilde til sæsonafslutning.

* * * * * * * * *

Årets nye skydebrødre

Generalforsamling

Cand. agro Henrik Aagaard
Entreprenør Henrik Hilding Hansen
VVS Installatør Jakob Mikkel Nørager
Filialdirektør Kasper Bæk
Byrådsmedlem Mogens 
Hallager

Indskydningen

VVS installatør Lenart Marcus Loke Jørgensen
Selvstændig Mikkel Mølholm Thomsen
Laborant Niels Juel Gregersen
Entreprenør Per Starklint
Head of PF&A Simon Tietgen Hermind Rosentoft
Bygningskonstruktør Torben Hvid Rasmussen
Direktør Martin Sattrup Christensen

Tilbage til listen