Født: 15. april 1947
Levnedsbeskrivelse:
Glarmester.
I 2011 gav fuglekongen sin levnedsbeskrivelse til selskabet. Den lyder således:
”Jeg har boet i Roskilde kommune i hele mit liv og under postnummer 4000, så længe det system har fungeret. Jeg er født på Sct. Maria hospital og er opvokset i Ringstedgade med mine forældre og min seks år ældre bror, Poul Erik.
Min skolegang foregik på den nærliggende Absalon Skole, hvor jeg havde en god tid. Her havde vi det godt under skoleinspektør Vilhelmsen og viceinspektør Hinke. De var flinke, men det var jo en anden tid den gang. Vi måtte ikke spille bold i skolegården, så der vankede svedere eller korporlig straf, hvis vi fik baldret en rude. Her havde jeg et fortrin. Når det skete, at jeg kom galt af sted med en rude, gik jeg op til Hinke og meldte mig selv, med en meddelelse om, at jeg nok selv skulle skifte den om eftermiddagen. Det reddede mig fra øretæver. Så var det rart at være glarmesterens søn.
Som dreng samlede jeg på frimærker og gik en tid i klub på Helligkorsvej. Det var en ganske kort tur, som jeg tog på cykel.
Min skolegang varede 7-8 år. Så var det tid til at blive glarmester ligesom min far og storebror. Jeg ville gerne stå i lære hjemme. Men far syntes, at jeg skulle et andet sted hen. Jeg havde det gode argument, at, når Poul Erik kunne blive udlært hjemme, kunne jeg vel også. Sådan blev det så.
Læretiden var fra 1962 til 1966. Fagskoleundervisning fik vi hos fagskolelærerne Billy Jacobsen og Erik Jørgensen på 5. sal på Bülowsvej i København. Vi kunne tage bussen fra hovedbanen, men gik gerne derud. Så kunne bus-pengene række til en rød pølse. Jeg bestod med sølvmedalje og ros. Medaljen fik jeg overrakt med stil i Håndværkerforeningens Hus nær Bredgade i København.
Mange mente, at det måtte være en svir at arbejde for sin far. Sandheden var, at far gav Poul Erik og jeg det privilegium, at vi måtte møde først og gå sidst.
Jeg er født i 1947, der jo er et efterkrigsår med mange børnefødsler. Af den årsag var der ikke brug for så mange mænd, da værnepligtstiden kom til mig. Jeg kom ind til Civilforsvaret, hvor jeg i nogle få måneder og efterfølgende nogle weekender lærte om redningstjeneste og førstehjælp. Vi var det første hold, der kom til Frøslevlejren, der lå helt ude ved togskinnernes sidste trinbræt. Det var en sjov tid, hvor vi havde det godt. De efterfølgende weekenders tjenester kunne jeg dog godt have undværet. Vi gik i nogle rædselsfulde uniformer, der var lavet af kamgarn. Når vi kom uden for lejren, blev vi hånligt kaldt for ”tæpperne”.
Omkring indgangen til 1970'erne mødte jeg en damefrisørmester fra Clermontgade, der hed Anni Jessen. Den 22. februar 1972 blev vi viet i Domkirken. Mange bryllupper blev i den tid aflyst som følge af kong Frederik IX´s død og bisættelse i januar måned. Men vi fik gennemført vores bryllup, da det havde været planlagt længe. Jeg husker, at vi fik lov til at sidde i de kongelige guldstole.
Anni ønskede os ud af kongeporten efter vielsen. Men det blev udgang ad våbenhuset. Her blev vi mødt af Annis frysende klubkammerater i shorts, fra håndboldklubben RH 33, der dannede espalier for os. Den efterfølgende fest blev holdt på Palæ Caféen.
Anni og jeg har fået to børn. Jacob blev født i 1974 og bor i dag i Woking nær London. Han arbejder i England for ISS. Vores datter, Camilla, er født i 1979. Hun bor på Christianhavns Torv og arbejder som modelsyerske. Hun er gift med Tom. Sammen har de to dejlige piger på tre år. De er enæggede tvillinger.
Hele min arbejdstid foregik i glarmesterforretningen på Ringstedgade. Det var på alle måder nogle fantastiske år, hvor jeg arbejde der sammen med begge mine forældre og min bror. Poul Erik og jeg arbejdede sammen i 45 år. Det var vel at mærke 45 problemfrie år, uden et ondt ord os imellem.
Selvfølgelig kan det til tider være en prøvelse at arbejde tæt sammen med familie. Far ville gerne bestemme alt. Ofte lod vi ham forstå, at han gjorde det, mens der nogle gange skete noget andet. Jeg sagde til tider fra overfor far, mens Poul Erik gerne bukkede af. Man kan sige, at Poul Erik og jeg var Yin og Yang. Det var godt.
Mor havde fra starten en butik med keramik ud til gaden i Ringstedgade. Ellers stod hun gennem mange år for det administrative i virksomheden. Mor sagde på et tidligt tidspunkt til mig, at jeg skulle sige til hende, når det var tid til at stoppe i virksomheden. På et tidspunkt blev hun dement på en sød måde. Hun kunne tage imod ordre, men glemme fra hvem, når telefonrøret var lagt på. Da jeg så sagde til hende, at det var tid til at stoppe, forstod hun det ikke.
Far tog mors demens på en sød og god måde. Ofte tog han bilen om aftenen og tog hende med ud og spise. Det var rigtig fint i situationen.
Der blev etableret et generationsskifte, så Poul Erik og jeg var kørt i stilling ved fars død den 7. september 2001. Han nåede lige at dø inden verden gik af lave. Han blev således forskånet for det voldsomme terrorangreb på USA den 11. september 2001.
At være mester sammen med Poul Erik var lige så problemfrit som under vores far. Men tiden sammen blev dog ikke så lang. I midten af det nye årtusindes første tiår fandt Poul Erik, at alderen bød ham at slå en streg i sandet og trække sig tilbage. Jeg er jo seks år yngre, men havde fået ”rykket tæppet” væk under mig og havde mistet energien. Jeg mistede min Anni i 2004. Dette var hårdt. Mit samarbejde med Poul Erik var næsten også ægteskabeligt. Jeg kunne ikke se mig selv som mester alene og valgte derfor at stoppe sammen med Poul Erik.
I firmaet havde vi flere gamle og trofaste medarbejdere. Jeg husker da Ibsen, kom i lære. Jeg husker også, da Ibsen havde 50 års jubilæum og modtog fortjenstmedalje hos Dronning Margrethe.
Jan Olsen havde været hos os i 30 år, da Poul Erik og jeg overdrog ham virksomheden. Poul Erik og jeg var så heldige, at vi kom i "nedtrapning" hos Jan. Det var utroligt godt og rart at føle, at vi kunne bruges i den tid. Nogle har svært ved at tackle en sådan situation. Men jeg syntes, at Poul Erik og jeg magtede det. Vi kunne holde ”gaffatape” for munden.
I dag er jeg på efterløn. Jeg bor med min kæreste, Birgit, på Kongebakken. Her er jeg aktiv bestyrelsesmedlemssuppleant i ”Ejerforeningen Klosterpagten, Kongebakken 2-8”. Her deltager jeg i alle møder og er på anden måde aktiv. Ejendommen er fra 1954 og er meget slidt efter mange sparsomme år. Nu giver vi den gas, hvor jeg deltager som aktiv håndværker.
Vores lejlighed var nyistandsat ved overtagelsen. Men jeg har lavet den sidste finish.
Jeg bor i et "kongeligt" kvarter på Kongebakken. Over mig bor fuglekongen fra 1990, John Henry Larsen, mens fuglekongen fra 1991, Carl-Christian Enig, bor i naboejendommen.”
Skiven:
På mørkeblå baggrund er malet to Dannebrogsvimpler. For oven ses sølvmedaljen fuglekongen modtog for sit svendestykke i 1966. Teksten på sølvmedaljen er "Flid og retsind giver medborgeres agtelse". Nedenfor ses den anden side af sølvmedaljen. Oven på denne er påsat et glasstykke, hvori er laserindgraveret glarmesterlaugets våbenskjold i 3D.
Forskellige steder på skiven er påført forskellige tal og to bogstaver. Disse symbolisere hver sit som fuglekongen har beskrevet således:
- 1 - Den førstepris og sølvmedaljen jeg fik for mit svendestykket i 1966
- 2 - Min to børn, Jacob og Camilla og mine to børnebørn, tvillingerne Isolde og Petrea
- 5 - Hyldeholm 5, mit hjem gennem 32 år
- 9 - Min søn Jacob, tager hul på sit 9. år i England
- 11 - Årstallet hvor jeg blev fuglekonge
- 15 - Min fødselsdag, den 15. april
- 17 - Ringstedgade 17, mine skønne minder
- 32 - For de år jeg var gift med Anni
- 45 - Min bror Poul Erik og jeg arbejdede sammen i 45 år
- 65 - Min alder i år
- 4000 - Mit postnummer altid
- BP - Birgit Pedersen, min store lykke
Se fuglekongens personlige notater her.
Se fuglekongens afsløring af skiven her.
Se fuglekongens beskrivelse af skiven, udleveret til Roskilde Museum her.
Se bagsiden af skiven her.
Skiven måler 51 cm i diameter.
Skivens placering:
Skiven er ophængt i Restaurant Håndværkerens salSkiven malet af:
Jeppe Emil DrewsKongeskytte:
Frans GoldbachÅrets vindere:
Ringen | Centerleder Frank Binderup ved skud af autoforhandler Per Heine Christensen | |
Kronen | Direktør Frank Holmstrup ved skud af direktør Jørgen Kilden-Pedersen | |
Højre klo | Business Manager Morten Nielsen ved skud af malermester Tommy Petersen | |
Venstre klo | Statsautoriseret revisor Dan Rasmus Petersen ved skud af depotindehaver Erik Wibholm | |
Halsen | Erhvervschef Per Kær Møller ved skud af malermester Tommy Petersen | |
Halen | Advokat Bertil Jacobi ved skud af farvehandler Preben Rasmussen | |
Venstre vinge | Hospitalskemiker Mogens Mondrup ved skud af redaktør Kjeld Pedersen | |
Højre vinge | Statsautoriseret revisor Dan Rasmus Petersen ved skud af depotindehaver Erik Wibholm | |
Brystpladen | Glarmester Ove Christensen ved skud af malermester Frans Goldbach |
Farven på skydenummeret ved årets fugleskydning var kobber.
Ryegaard skydning: søndag den 7. august blev den årlige skydning på Ryegaard Gods afholdt. Vejret så ikke for godt ud, men det skulle ende med at blive et ganske pænt vejr. Foruden den traditionelle pavillon til det sociale samvær, havde Farvehuset opsat en pavillon over selve skydepladsen.
På trods af en del afbud i dagene op til arrangementet, var der en ganske pæn tilslutning. Som altid blev det foruden selve skydningen til dejligt samvær med både morgenmad og frokost.
Skydningens resultat blev følgende:
1. Leif Nielsen 149 point, heraf 6 kryds 10´ere
2. Jørgen Kilden-Pedersen 146 point, heraf 3 kryds 10´ere
3. Henrik Brandt 146 point, heraf 2 kryds 10´ere
Det samlede resultat af dagens skydning kan ses her.
Læs Per Handbergs notat om skydninger ved Boserup og Ryegaard Gods her.
Med 435 point blev Bennie Hansen den første, der fik sit navnetræk på den nye vandrepokal. Samtidig blev Bennie den første, der modtog den nyindstiftede reversnål. Se den samlede resultatliste her.
Fuglekongens historie og anekdoter:
Fuglekongens far, Cai Christensen, var selskabets fuglekonge i 1959.
* * * * * * * * *
Fuglekongen fra 1959, Cai Christensen, stod den 27. marts 1973 som proponent for begge sine sønner, Poul Erik Christensen og den senere fuglekonge, Ove Christensen.
* * * * * * * * *
Fuglekongen var selv kongeskytte i 1984 for Helge Banghøj Andersen.
* * * * * * * * *
Fuglekongens humoristiske sans fremgår af hans personlige medlemsside på selskabets hjemmeside. Her har han givet sig selv stillingsbetegnelsen "Glarmester, cand. glas".
* * * * * * * * *
Under fugleskydningsfrokosten i 2013 modtog Ove Christensen 40 års nålen. Da han var forhindret i at deltage, blev nålen overrakt broderen, Poul Erik Christensen, der ligeledes havde 40 års jubilæum samme dag.
Årets historie og anekdoter:
Der skete store tekniske fremskridt på selskabets hjemmeside. Fra starten af året blev mails til medlemmerne udsendt direkte fra hjemmesiden, hvor e-mailadresserne blev hentet fra medlemskartotek.
* * * * * * * * *
Som et nyt tiltag kom der i 2011 en gæstebog på hjemmesiden. Nu kunne selskabets medlemmer og hjemmesidens gæster skrive en hilsen til selskabet eller kommentarer til hjemmesiden. Første skribent i gæstebogen blev selskabets formand, Jørgen Ypkendanz.
* * * * * * * * *
2011 blev året, hvor hjemmesiden egentligt blev færdig. Selvom den udefra set havde været det i et par år, var der stadig løse ender, fejl og mangler. Med stor entusiasme og megen iver, fik Henrik Enig færdiggjort hængepartierne, og fik samtidig nye idéer og fik på kreativ vis beriget hjemmesiden, med endnu flere finesser til glæde for selskabet og hjemmesidens besøgende. Projektet stod nu klar til løbende vedligeholdelse og opdateringer.
* * * * * * * * *
Under årets generalforsamling stod Jørgen Herholdt som proponent for to nye skydebrødre, med generalforsamlingens dispensation. Ifølge lovene kan man ikke stå som proponent for mere end en kandidat ved samme ballotering. Johnny Madsen var forhindret i at møde frem og stå som proponent for Henrik L. Teglers.
* * * * * * * * *
Hjemmesidens redaktør, Henrik Brandt, drev gæk med skydebrødrene den 1. april. Et nyhedsbrev kundgjorde, at et arkæologisk fund havde ændret fugleskydningsselskabets historie. Der skulle være fundet en skive fra 1784 på havnen, under noget gravearbejde. Fundet skulle bevirke, at 225 års jubilæet var i fare. Læs aprilsnaren og dementiet her.
* * * * * * * * *
I et samarbejde mellem Statens Kunstfond, Statens Kunstråd og DR, kørte i foråret 2011 konkurrencen ”Vores Kunst”. Projektet gik ud på, at alle i landet kunne komme med forslag til et sted, hvor der skulle placeres kunst til en værdi af halvanden million kr. Tre steder ville vinde, og vinderne skulle selv skaffe lokal kapital på 400.000 kr. til kunstværket.
Hjemmesidens redaktør, Henrik Brandt, foreslog havnepladsen i Roskilde med udgangspunkt i det forestående 225 års jubilæum, og fordi selskabet netop var etableret på havnen.
Pressen blev inddraget, og gennem mailopfordringer blev forslaget blandt dem i landet med flest stemmer fra borgerne, ligesom rigtig mange kom med flotte kommentarer til projektet på hjemmesiden for ”Vores Kunst”. Den lokale kapital blev lovet af Elsebeth Stryhn, så forslaget fik en fantastisk start. På landsplan var forslaget blandt de mest kommenterede og blandt dem, der fik flest stemmer på internettet. Af de 1262 forslag skulle 15 gå videre til semifinalen. Dette projekt kom desværre ikke blandt semifinalisterne. Se forslaget her.
* * * * * * * * *
Til stadighed gjorde den fagre nye EDB verden sin indvirkning på selskabet. Som noget nyt var det muligt for skydebrødrene at tilmelde sig årets fugleskydning på hjemmesiden, hvorefter der automatisk blev genereret et bordkort og en spiseseddel til frokosten.
* * * * * * * * *
Årets fugleskydning blev afviklet i det smukkeste sommervejr. Fra Domkirkestræde gik marchen den traditionelle vej til det gamle rådhus, hvor den nytiltrådte borgmester, Joy Mogensen, holdt en tale for skydebrødrene.
100 skydebrødre deltog i årets arrangement. 561 skud blev affyret, før fuglen røg til jorden.
Under frokosten talte fuglekongen for Hendes Majestæt Dronningen. Formanden, Jørgen Ypkendanz, talte for fuglekongen, Søren Lyder Jacobsen talte for Danmark, Flemming Jørck for skytterne og Henrik Lindegaard Teglers på vegne af de nye skydebrødre til selskabet. Traditionen tro holdt selskabets æresmedlem, Holger Olsen, en tale, ligesom den nye fuglekonge, Ove Christensen, sagde nogle ord til skydebrødrene.
Ebbe Lous og Erik Bager modtog 40 års erindringsnålen. Sidstnævnte var ikke til stede, så nålen blev overbragt til sønnen, Steen. Stig Pallisbech modtog nålen for 25 års medlemskab.
* * * * * * * * *
Årets kongeskytte, Frans Goldbach, var selv fuglekonge i 2003.
* * * * * * * * *
Hjemmesidens redaktion fik færdiggjort indsamlingen af medlemmernes fødselsdata. En tradition tog sin begyndelse, idet hvert medlem fremover klokken 8 på sin fødselsdag, modtager en mail med gratulation fra selskabets bestyrelse og hjemmesidens redaktion. Fødselsdagshilsenen er ledsaget med en lille glad fødselsdagssang til dem, der ønsker at åbne denne gave.
Den første fødselsdagshilsen blev udsendt den 14. august til skydeudvalgsformand Bennie Hansen.
* * * * * * * * *
Murermester Otto Johansens skive fra 1960 kom til ære og værdighed igen. Skiven var forsvundet fra Hotel Prindsen i 1972 og var dukket op igen i 2008. Ved genfremkomsten var skiven dog uden ramme.
Under generalforsamlingen i 2011 tilbød Flemming Petersen at sponsorere en ny ramme, mens Jeppe Drews tilbød at male den. Det færdige resultat blev afsløret under torskegildet og straks ophængt i Restaurant Håndværkerens sal.
* * * * * * * * *
Som et nyt tiltag modtog årets pokalvinder en reversnål til ejendom. Reversnålen er udtænkt og sponsoreret af Henrik Brandt, mens Henrik Enig har stået for udformningen.
* * * * * * * * *
Op til selskabets 225 års jubilæum lavede guldsmed Henrik Enig i 2011 et segl til brug for indbydelserne til jubilæumsfesten.
* * * * * * * * *
Tipskuponen 2011 der blev introduceret i slutningen af 2010, blev vundet af Niels Vollmer. Resultaterne kan ses her.
* * * * * * * * *
Årets nye skydebrødre:
Generalforsamling
Stilladsmester Allan Erik Nielsen
Erhvervskundechef Claus Ulrich Møbius
Økonomichef Henrik Lindegaard Teglers
Indskydningen
Vinhandler Mogens Kaagaard
Business Manager Morten Nielsen