Født: 29. januar 1770 • Død: 12. december 1829 i Næstved, begravet i Skt. Peder Kirke 19. december 1829
Levnedsbeskrivelse:
Premierløjtnant senere oberst.
Carl Ludvig von Wegener blev født på Gottorp Slot i Slesvig-Holsten, som søn af generalmajor Wilhelm Theodor Wegener og Christiane Henriette Doretea Wegener, født Walther.
Slægten Wegener stammer fra Nienburg an der Weser i Tyskland, hvorfra de i 1770 indvandrede til Danmark på Johann Friedrich Struensee opfording. Her fik faderen ansættelse ved det Kongelige Danske Hof og blev senere eneansvarlig for hoffets og statens økonomi. I 1776 fik familien dansk indfødsret.
Carl Ludvig von Wegener begyndte sin militære uddannelse som 13-årig i Fynske Infanteri Regiment og var ved sin død kammerherre samt chef og oberst ved Sjællandske Lansener Regiment.
Carl Ludvig von Wegener blev i 1805 gift med Anna Margarethe Røttger, der blev født i 1787 og døde den 28. august 1863. Hustruen var datter af gårdejer i Wedel Jürgen Caspar og Anna Margrethe von Helms fra Wedel i Holsten.
Parret fik børnene Julius Heinrich den 28. august 1806, Anne Margrethe den 13. august 1808, Johan Theodor den 25. februar 1810, Caroline Lovise Dorthea den 10. september 1813, Ida Hortensia den 20. marts 1816 og Christian Carl den 6. september 1817.
En tidslinje over fuglekongens liv kan ses her. Familiens stamtavle kan ses her.
Der er rejst tvivl om hvorvidt det er fuglekongen der er på denne sides billede. Det kan være fuglekongens far Wilhelm Theodor Wegener eller broderen Johann Theodor Wegener der er afbilledet.
Skiven:
Skiven ses som en allegori over Carl Ludvig von Wegeners stolthed og glæde over at være dansk og ikke mindst stolt over at være officer. Sikkert også stolt over hvad faderen Wilhelm Theodor Wegener, der var højest placerede danske embedsmand og broderen Johan Theodor Wegener, der var adjudant for Carl af Hessen og kongelig udsending til Norge, har opnået. Her er nogle årstal, der kan understøtte tesen: I 1772 henrettes Johann Struense, men tilfredsheden med Wilhelm Theodors Wegeners arbejde for det danske hof gør, at han fortsætter som justitsråd med øgede beføjelser.
Fuglekongen Carl Ludvig von Wegener er i 1788 tilknyttet Livgarden til fods og i 1790 Holstenske Rytterregiment. I 1788 ophæves stavnsbåndet og man begynder i 1791 at indsamle midler til rejsning af en søjle.
Skiven viser en søjle med et W for slægten Wegener. Under søjlens spids ses med fanebånd to regimentsfaner, der benævnes som både estandarter, spydlanser og spydfaner. Estandart er specielt for rytteriet og benyttes stadig i 2025. De to øvrige er ældre begreber, også for rytteriet. Spydlanse og spydfane var henholdsvis til lansens håndbeskytter og spydets spids. Til venstre ses det kongelige monogram på spydfanen for Den kongelige livgarde til fods. Til højre ses to Schlesvig-Holstenske løver på spydfanen tilhørende Det Holstenske Rytterregiment. Øverst en chakot/sjako med rød/hvide fjer svarende til hovedbeklædningen for Det sjællandske Rytterregiment/ Lansenerregiment.
Skiven er i 2015 blevet konserveret af Maleri-Konserveringsværkstedet i Jægerspris. Konserveringen blev sponsoreret af Frank Holmstrup.
Skiven måler 40 cm i diameter.
Skivens placering:
Skiven er udstillet på Roskilde RådhusÅrets historie og anekdoter:
I 1791 fik postmester Zimmer i "Hamburger Herberg" i Skomagergade, det senere Gl. Postgaard, bevilling til at have fugleskydning på den bane, han havde opført i sin have. At postmesteren fik denne bevilling kan hænge sammen med, at han havde gode forbindelser. Byfogeden var hans svoger. Han prøvede at kapre fugleskydningen til sin bane, men det mislykkedes.
* * * * * * * * *
Læs også folderen Sten i Skomagergade, hvoraf en af disse markerer Hamburger Herberg.