
![]() ![]() |
Født: 14. august 1944
Fotograf
Dåbsattesten siger Benni Sten Hansen. Den gode mand har selvstændige holdninger og accepterer ikke nødvendigvis det offentliges tyrani. Mellemnavnet er ikke blevet brugt og fornavnet er konsevendt blevet stavet med et e som sidste bogstav. Hansen kan jo ikke gøre for, at de skvadderrøve på kirkekontoret ikke kunne stave.
Bennie Hansen blev optaget i Selskabet ved indskydningen den 30. juni 1980. Som proponent stod hans svigerfar, Willy Jørgensen.
Allerede på sin første dag i det gamle Selskab fik han sin første tillidsopgaven. Inden marchen gik gennem byen henvedte daværende formand, Knud Jørgen Hansen sig til den unge fotograf og meddelte, at det var hans lod at holde talen for Selskabet under frokosten senere på dagen. Der var ingen forberedelsetid. Hansen blev straks "kastet for løverne" og overlevede.
Inden Bennie nåede at holde sin tale, havde han gjort sig bemærker overfor de ældre skydebrødre. Med sit allerførste skud, skød han kronen ned til fordel for forvalter Poul Hald. Fire år senere blev Bennie indvalgt i bestyrelsen som afløser for netop Poul Hald, der var afgået ved døden. Det var den 19. marts 1984.
Snart blev Bennie en del af skydeudvalget, hvor han kom under Helge Banghøj Andersens vinger. I 1990 overtog Bennie Hansen hvervet som skydeudvalgsformand, en post der gjorde ham til en institution for selskabet.
Bennie Hansens ledelse af den årlig fugleskydning var aldrig kedelig. Stovt sad han på sin stol med mikrofonen i "Håndværkerens" have og styrede slagets gang. Underholdende og farverig som han er, kaldte han på sin helt egen facon, skydebrødre op når det var deres tur til at afgive skud. Skvadderrøve, kvajhoveder og ord der var værre, fik skydebrødrene læst og påskrevet, hvis de ikke lettede den bagerste del hurtigt nok. Kunne man ikke tilfredsstille skydeudvalgsformanden tålmodighed, blev man sprunget over. Karisma og glimt i øjet er svær at læse på skrift. Virkeligheden var, at Bennies facon var kammeratlig og en del af underholdningen. Der var næppe nogen der blev stødt. Skulle det være sket, havde man ikke skrevet Piet Heins kloge citat bag øret: "Den der kun tager sjov for sjov og alvor kun alvorligt han har faktisk fattet begge dele lige dårligt!".
Også som leder af de mørke afteners skiveskydninger var Bennie en sikker mand. Han stod for det hele og bad sjældent nogen om hjælp. Bennie havde våbentilladelsen, lavede aftaler med Roskilde Skytteforening, indkøbte skiver, amunition og smørrebrød. Inden skydningen havde Bennie noteret på skiverne hvor mange skud der skulle skydes efter den enkelte skive. Om det var et, tre eller fem. Når den enkelte skydebror havde skudt, blev hver skive sirligt gennemgået, hvorefter det blev noteret, hvor mange point der kunne registreres. Der var styr på det hele.
Man kan ikke tillade sig at kalde Bennie for et stædigt æsel, men man kan tænke sit. Årtier efter, at stort set hele erhvervslivet handlende havde overgivet sig til Dankortet, hang stadig et skilt i ruden på indgangsdøren til Bennies Billedbutik. Her stod "Vi tager ikke imod plastikkort". Ved skiveskydningerne skulle man heller ikke forsøge at betale med MobilePay. Kontanter ved man hvad er.
Der var i en årrække en vis kutume for, at Selskabets bestyrelsesmedlemmer trak sig i årene efter at være fyldt 70 år. Flere gange havde Bennie da også overvejelserne, men valgte så lige at tage endnu et genvalg. I en alder af 80 år valgte han at trække sig ved generalforsamlingen den 17. marts 2025. Han var ikke på valg, men tiden var inde, så han han trak sig uden for tur.
Bennie Hansen er ikke blot en institution for Roskilde og Omegns Fugleskydningselskab. Samme betegnesle kan siges om hele byen. I årtier var Bennie byens fotograf. Han påtog sig opgaver for alle byens aviser, tog ud til bryllupper og livets fester i øvrigt. Ikke mindst i den lille forretning, Billedbutikken på Køgevej kunne man få taget pasfoto til få penge og portrætfotografier af alle slags.
Kernen om Bennies virke var i mere end 40 år "Billedbutikken" på Køgevej 60, hvor boligen også lå. Efter 42 år blev ejendommen i 2017 solgt til nedrivning for at give plads til nye forretninger og boliger.
Allerede inden salget var en stor del af livet blev nydt i sommerhuset i Gershøj, med smuk udsigt ud over fjorden, og på visse sommeraftner synet af restaurationsskibet Sagafjord, der vugger på bølgen blå.
I 1962 solgte Bennie Hansen sit første billede som pressefotograf. Billedet af en bil der var kørt ind i et hus, indbragte 25 kr. fra "Dagbladet". Siden har han blandt andet taget billedet af det væltende Margrethespir ved domkirkebranden i 1968. Billedet kunne sælges til alle landsdækkende aviser, der fik deres egne fotografer til Roskilde for sent. Bennie har drukket en fredelig håndbajer med Kong Frederik IX, mens Dronning Ingrid varetog forpligtelser på dyrskuepladsen. Flere år senere lød der et "hvordan går det Hansen?" ud af kongens mundvig, mens Bennie fotograferede den officielle indvielse af Flyvestation Skalstrup.
Bennie er en musikalsk mand der allerede som dreng blev en del af Roskilde Garden, eller Borgervæbningen, som den hed dengang. I 1963 var han med til at starte en af byens første jazzklubber, Birdland, som han var formand for i fem år. Bandet slog blandt andet sin folder på "Hotel Roar". I Birdland blev Bennie nær ven med den folkekære sanger John Mogensen, der døde alt for tidligt i 1977.
Bennie kunne man støde på mange steder. I en periode påtog han sig opgaven som udsmider på diskotek Blow Up med indgang fra Rosenhavestræde.
Bennie blev en del af "Ungdommens Hus", da foreningen i 1972 overtog Roskilde Festival, som han leverede gratis billeder til frem til 2015. Bennie har været involveret i mange ting, blandt andet lystfiskeri. Ikke alene Fugleskydningsselskabet har Bennie været en del af. Blandt andre medlemskaber kan nævnes Roskilde Borger-, Håndværker- og Industriforening, Gustav Wied Selskabet og Guldkalven, hvis ædle opgave er at spare penge op til jul.
Bennies mange billeder lægger navn til “Dagens Bennie” i Facebook-gruppen Roskilde før og nu. Allerede fra gruppens start i 2015 blev Bennies billeder lagt op sporadisk. Snart blev det et fast indslag med et eller flere billeder hver eneste dag året rundt. ”Dagens Bennie” bringer minder frem om personer, hændelser og steder fra byen og omegnen. Billederne kaster ofte kommentarer af sig. Nogle gange opstår diskussioner, da folks hukommelser ikke altid er ens. Så hænder det at der er behov for at Bennie lige slår fakta fast.
Bennie har altid stået ved sit politiske ståsted, hvilket er Socialdemokratiet. I den forbindelse har han heller ikke lagt skjul på holdningen til Det Konservative Folkeparti og for den sags skyld Odd Fellow Logen. Bennies udgydelser om disse organisationer er sjældent politisk korrekte. Men med ligesom så meget andet der kommer ud af Bennies mund, skal man ikke være sart. Det er altid underholdende at være sammen med Bennie. Er man ikke til den slags underholdning, må man søge andres selskab.
Der findes et billede af Bennie i legendariske toldkontrollør Knagsteds uniform. Knagsted var en figur i Gustav Wieds bog af samme navn. Den gode Knagsteds holdninger og ordforråd kunne bringe borgerskabet i oprør i starten af 1900-tallet. Det vil ikke være helt ved siden af at betragte Bennie som det efterfølgende århundredes Knagsted. Det er med Bennie som med Knagsted. Tag ordene med et gran salt. Kan man ikke tåle lugten i bageriet, findes der andre bagere.
Fugleskydningsselskabets dresscode har også altid ligget Bennie meget på sinde. Skydebrødre der ikke har kunnet finde ud af det er blevet bemærket. Hvor svært kan det være at iføre sig en mørkeblå habit og et par lysegrå benklæder? Helt håbløse betragtes de skvadderøve der møder op uden slips.
Det vil være respektløst at betegne Bennie som en løgnhals. Men sandheder kan bøjes og man skal høre meget før der falder et par ører af. Bennie har altid været god for en historie, og en historie behøver ikke at være sand for at være god. Bennies historier har altid været en del af hans lune. De rigtige gode historier har altid være så gode at "vandet drev". Kender man Bennie og hans lune vil man vide, hvor der skal sorteres.
I 2025 gav æresmedlemmet sin levnedsbeskrivelse til Selskabet. Den lyder således:
"Jeg er født og opvokset i den gamle by i Osted. Vi boede på 1. sal i min farbrors hus.
Min far var tømrer Knud Alfred Hansen og mor hed Rita Ellinor. Hun var hjemmegående, hvilket hun var stolt af. Jeg er enebarn.
Da jeg var omkring to år gammel, flyttede vi til Roskilde i en lejlighed på Sct. Jørgensbjerg. Det var på Kastelsvej 18. I 1954 flyttede vi til vores nybyggede villa på Henrik Nielsens Vej 38.
Min skolegang blev afviklet på Duebrødre Skole. Herfra gik jeg ud med mellemskoleeksamen.
Modsat de fleste andre drenge var fodbold ikke noget for mig. Jeg blev altid valgt sidst. Til gengæld var jeg rigtig god til stikbold og langbold. Jeg kunne give tennisbolden så hårdt et slag, at den røg over vandværket og kunne derefter hentes ved rundkørslen der lå i krydset Borgediget, Helligkorsvej, Byvolden og Støden.
Da jeg var 10 år gammel blev jeg medlem af Roskilde Borgervæbning, der i dag hedder Roskilde Garden. Her fik jeg titler som korporal, fanebærer, slutløjtnant og tamburmajor. I 1956 var jeg med på Borgervæbningens Danmarksturné. Vi var også i Sverige et par gange.
Jeg blev medlem af Roskilde Sportsfiskerklub og er det stadig. Her fiskede vi i saltvand og jeg fik klubrekord med fangst af en stor torsk.
Jeg gik også på danseskole. Det var hos Anne Margrethe og Volmer Hansen på Fjordvilla. Her opnåede jeg både sølv- og guldnål.
Efter skoletiden fik jeg i 1961 ansættelse som arbejdsdreng i Hami i Skomagergade. Det var byens første selvbetjeningssupermarked. Forretningen er der stadig, men i andre lokaler. I dag er det Menu.
I 1962 kom jeg i lære hos Fotoeksperten i Algade 34. Fotohandler Knud Larsen var en rigtig god læremester. Jeg blev udlært i 1966. Herefter fik jeg ansættelse som sælger hos Reinholt Foto i Køge. Her boede jeg på et værelse i mesters ejendom. Fra 1968 og et par år frem var jeg førstemand hos Nygade Foto på Strøget i København. I den tid boede jeg igen hos mine forældre på Henrik Nielsens Vej.
De første par år af 1970´erne arbejdede jeg som inspektør på diskotek Blow Up. Den sidste del af tiden havde jeg sideløbende arbejde hos min gamle læremester.
Jeg blev gift med Anne Birgitte, der blot blev kaldt ”Søs” i 1972. Sammen fik vi vores datter, Signe, der så vidt vides er mit eneste barn. Ligeledes i 1972 flyttede vi til Egen 30 i Svogerslev, hvor vi boede i tre år.
I 1975 etablerede jeg Billedbutikken på Køgevej 60. Her bosatte vi os på 1. sal. Det blev adressen og arbejdspladsen frem til 2019. Jeg arbejdede både i forretningen og på opgaver uden for virksomheden. Jeg kunne ikke være to steder på en gang og havde igennem årene en del ansatte.
I de senere år var jeg alene. Her havde forretningen kun åben få timer på udvalgte af ugens dage.
Søs og jeg blev skilt i slutningen af 1980´erne. I 1989 fandt jeg sammen med Alice, som jeg blev gift med i 2004. I 2018 døde Alice af kræft.
I de efterfølgende år har jeg dannet par med Jonna. Hun har hus på Sankt Laurentii Vej 6, hvor vi er sammen, når vi ikke er i mit sommerhus i Gershøj.
Jeg har to børnebørn, Oliver på 25 år og Matilde på 23 år."
Læs også artiklen fra Sjællandske Nyheder den 30. juli 2017 her og artiklen "Bennie "Billedbutik" udnævnt til æresmedlem" her og her.
* * * * * * * * *
Bennie Hansen blev vinder af skiveskydningernes vandrepokal i 1985, 1988, 1994, 1997, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008 og 2010. Dermed blev pokalen erhvervet til ejendom. Herefter fik hans sit navnetræk i den efterfølgende vandrepokal i 2011, 2013 og 2016.
* * * * * * * * *
I en årrække frem til 2013 var Bennie Hansen næstformand for Roskilde og Omegns Fugleskydningsselskab.
* * * * * * * * *
Ved Bennie Hansen 70-års fødselsdag i 2014 fik han en særlige gave af Henrik Brandt. Det var en en kasse ”Hansen Lager”. Dette var ikke en tilfældighed, da flaskerne indeholdt den legendariske ”Gammel Carlsberg”, der i årevis havde været fødselarens ”Hof-drik”.
Som motiv på flaskeetiketterne var en revideret udgave af en anden ”Gammel Hansen”s fuglekongeskive fra 1930. Dette var heller ikke en tilfældighed. Se etiketterne her.
* * * * * * * * *
Ved Bennie Hansens 70-års fødselsdag den 14. august 2014 skrev hans kone, Alice, en lejlighedssang, der kan læses her.
* * * * * * * * *
Ved fugleskydningen i 2015 modtog Bennie Hansen et emblem for sit 25-års jubilæum som formand for skydeudvalget. Guldsmed Henrik Enig stod for udformningen. Set det her.