Forrige recordNæste record  Sponsor for 1798 er Carpe Diem  

Onklen fra Biblioteksgangen

Mellem Hestetorvet og Folkeparken har der gennem mange år været tradition for, at roskildensere her har kunnet få stillet sulten og tørsten. Tidligere lå her Café Sjælland i en årrække, indtil den måtte vige pladsen for nybyggeri i starten af 70´erne.

I den nuværende bebyggelse ved Algade 45 ligger den lille smøge, der hedder Biblioteksgangen. Som ordet antyder, fører den fra byens hovedstrøg ned mod bibliotek. I Biblioteksgangen ligger den hyggelige restaurant Carpe Diem.

Når man træder ind i Carpe Diem bliver man ofte mødt af en storsmilende, gæstfri og jovial vært, der blandt personalet og gæster nyder tilnavnet ”Onkel”. Navnet er ikke grebet ud af den blå luft, men kommer fra det borgerlige navn Ucler Øcal. Ucler er kurder og har været i Danmark siden 1986. Stort set lige siden har han arbejdet i restaurationsbranchen som kok, med start på et hotel i København.

I 1994 kom Ucler til Roskilde og overtog restauranten San Remo på fremleje. Blot få måneder senere blev forretningen købt. Efter 21 år valgte Ucler at trække sig tilbage og overdrog restauranten til en ny ejer. Det skulle dog snart vise sig, at den nye på restauranten ikke var kommet på rette plads, hvorfor Uclar tog sin gamle forretning tilbage. I mellemtiden var meget lavet om, og restauranten hed nu Carpe Diem. Udtrykket stammer fra den romerske digter Horats og betyder: "Grib dagen" eller ”Lev livet i dag uden at tænke over morgendagens bekymringer”.

Foruden Uclar er tre medarbejdere ansat i restauranten, der på alle ugens dage åbner klokken 11:00, mens køkkenet lukker klokken 21:30. Hvornår restauranten lukker, er ikke til at sige. Gæsterne bliver ikke smidt ud, men kan blive, så længe stemningen byder det.

Den gode restaurant har haft sine svære tider, men er på vej op. Kinos flytning til Ro´s Torv kunne mærkes, ligesom Roskilde Banks konkurs gjorde ondt i hele byen, således også i Biblioteksgangen.

Carpe Diem tager imod alle fra enkeltpersoner til større selskaber. Til hverdag er stedet velbesøgt af ansatte og forretningsfolk fra bymidten, mens gæsterne om aftenen og i weekender ofte er større og mindre selskaber, der fejrer livets begivenheder. Ofte ses familier komme igen i årtier, så datteren, der i sin tid kom som 7-årig med rottehaler, i dag kommer tilbage med familien og hendes egne små børn.

Uclar overtog i sin tid San Remo sammen med en italiener og en græker. Derfor var det naturligt, at det var italienske og græske retter, der prægede spisekortet. I dag tilbyder Carpe Diem også buffet med otte varme retter og en salatbar inspireret af middelhavsområdet samt plankebøf og andet godt.

Besøg sponsorens hjemmeside ved at klikke på logoet: