Forrige recordNæste record  Sponsor for 1928 er Lene´s Streetfood  

Familien med den traditionelle pølsevogn på Stændertorvet

Så længe de fleste kan huske, har det været muligt at stille sulten på Stændertorvet med en hotdog, en parisertoast en bøfsandwich eller andet fra den danske pølsevognstradition. Til at skylle ned med kender vi den uundværlige kakaomælk, appelsinvanden og Jolly Colaen.  Gennem mange år var det den fast stationerede ”Madkassen”, der trak roskildenserne ind i varmen bag den lukkede skydedør, men med ombygningen af Stændertorvet blev det slut med ”Madkassen”. Kommunens ansvarlige fandt den utidssvarende, men udbuddet skulle fortsat være at finde. Resultatet blev en mobil pølsevogn.

Pølsevognen er en gammel tradition, der efterhånden bliver mere og mere sjælden. I den globale verden er det pizziaer med bl.a. durumrulle og shawarma, der har holdt sit indtog i fastfood-branchen.

Allerede før 1. verdenskrig var der pølsevogne på gaden i større tyske byer. Grundlaget for denne specielle restaurationstype var opfindelsen af petroleumsbrænderen, der gjorde det muligt mobilt at opvarme kar og beholdere.
Pølsevognen var oprindelig en trækvogn med en kobberkedel, der blev opvarmet med en primusbrænder. Omkring kedlen var bygget en trækasse, som indeholdt bl.a. pølsebrød, der dengang var et rundstykke. Kassen, der var hvidmalet, var monteret på et understel med to store hjul og trækstænger.

Som de første i Danmark gav Københavns Borgerrepræsentation den 4. marts 1920 tilladelse til at sælge varme pølser på gaden. Tirsdag den 18. januar 1921 blev der solgt varme pølser med brød fra i alt seks mobile pølsevogne, og siden bredte pølsevognene sig til resten af landet.
Særligt mellem 1950 og 1970 havde pølsevognen sin storhedstid. Vognene blev større og mere moderne, men tabte fra 1970 markedsandele.

At Lene Skree-Lassen skulle blive torvets ”pølsemutter” stod ikke skrevet i kortene. Lene har gennem 25 år arbejdet hos flyselskabet SAS, men da muligheden bød sig, tænkte Lene, at servicefaget kan udføres på flere plan.

Den 27. marts 2015 åbnede Lene´s Streetfood. Beliggenheden er fantastisk midt på torvet med udsigt såvel til det gamle rådhus som den stolte domkirke. Byens hjerte pulser af liv, så der er ofte kø ved pølsevognen.

Lene´s Streetfood følger bymidtens åbningstider. Til hverdag er åbent i tidsrummet 11:30-18:00 og 10:00-15:00 om lørdagen. Søndag er der lukket. Ved specielle begivenheder i byen holder Lene´s Streetfood også åbent, herunder om aftenen.

Forretningen er en rigtig familie-virksomhed. Lenes mand deltager uden for sin egen arbejdstid, ligesom børn og svigerbørn flittigt står bag disken.

Lene´s Streetfood tilbyder alt inden for pølsevognens traditionelle udbud, som sodavand og kaffe. Lene producerer selv flere af varerne i pølsevognen, hvoraf særligt de hjemmesyltede rødløg er blevet så populære, at hun har måttet lægge opskriften ud på pølsevognens Facebookside. Helt specielt tilbydes den såkaldte ”gourmet hotdog” med navnet "Lene´s Smovser", der består af ostepølse, agurk, smovsecreme og Mexican Salsa med chilli.

Besøg sponsorens Facebookside ved at klikke på logoet: