Forrige recordNæste record  1895 Anthon Julius Nielsen


4. juli • Ved Boserup Pavillonen

Født: 11. september 1838 • Død: 6. februar 1921 i Roskilde

Levnedsbeskrivelse:

Bagermester, Algade 6. Gift med Eline Kristine, født Madsen.

Konditor Julius Nielsen fik i sommeren 1928 istandsat den stue, der lå bag butikken. Det var malermester Hacke, snedkermester Aabye og glarmester Guhle, som omdannede stuen "til et smagfuldt, intimt kabinet, på hvilket i fuldt mål passer den gamle vending om foreningen af hjemmets hygge med selskabslivets elegance". Julius Nielsen kaldte kabinettet: "Mindestuen" til minde om, at Kong Christian d. X. som prins i 1880 havde overnattet i Den gamle Bagergård. Han var officer ved hestegarden og var med den på march gennem Sjælland. Under opholdet i Roskilde blev prinsen indkvarteret hos fru Aarestrup. Traditionen kunne fortælle, at den himmelseng, som madam Aarestrup gav sin kongelige gæst at sove i, stod netop i kabinettet. Til minde om dengang hang der nu et spejl, hvor der var indføjet et billede af prinsen indrammet af kongens valgsprog og med underskriften: Prins Christian overnattede i den gamle Bagergård i 1850.
Den gamle Bagergård er en af byens ældste bygninger. Den undgik branden i 1731, og den 21. april 1749 blev ejendommen solgt til Salome Thomasdatter. I 1750 blev ejendommen købt af Claus Henrichsen, som begyndte med bageri .
I 1817 overtog Jørgen Nielsen Aarestrup bageriet, som han ledede indtil sin død i 1836. Hans kone fortsatte med bageriet indtil sin død i 1870. Bo og bageri kom på auktion, hvor bageriet blev købt af bager Anton Julius Nielsen, der moderniserede og ombyggede en del af forretningen. Han drev den indtil 1898, hvor han overdrog forretningen til sin ældste søn, konditor Christian Waldemar Julius Nielsen, som døde 1. januar 1932, 58 år gammel. Selv døde den gamle bagermester 6. februar 1921.
I 1899 var det sønnen, Christian Waldemar Julius Nielsens tur til af blive fuglekonge.

Læs mere i artiklerne:

Skiven:

Interiøret fra bageriet, Algade 6, med fuglekongen og svende.

Skiven viser det indre bageri i Algade 6 med bagermesteren selv og tre svende. Her ses en ganske tydelig forskel på indretning, bagemetoder og påklædning på denne skive og på bagermester Johan Jacobsens skive fra 1830.

På Roskilde Museums hovedudstilling, hvor skiven er udstillet, kan høres en indtalt lydfil om denne.  Denne er lavet af museet og kan høres her på dansk og engelsk.


Skiven er i 2014 blevet konserveret af Maleri-Konserveringsværkstedet i Jægerspris. 

Skiven er udstillet på Roskilde Museum.

Skiven måler 54 cm i diameter.

Skiven malet af:

Albrecht Elvinus Schmidt

Kongeskytte:

O. Larsen

Årets vindere:

Ringen   P. Wandt ved skud af P. Lassen
Halsen   E. Erichsen ved skud af protokol ulæselig
Halen   Winther ved skud af V.P. Jacobsen
Venstre vinge   Reimert ved skud af N. Nielsen
Højre vinge   Kohr ved skud af Schmidt
Brystpladen   Anthon Julius Nielsen ved skud af O. Larsen


Årets historie og anekdoter:

Da Anthon Julius Nielsen overdrog bageriet til sin søn og trak sig tilbage, købte han ejendommen, Allehelgensgade 8 efter købmand Anders Borch, selskabets fuglekonge fra 1845.

Tilbage til listen